• Geen producten in uw winkelwagen.
  • Geen producten in uw winkelwagen.
  • Geen producten in uw winkelwagen.

Blog

Fer volgt Shokunin Coffee

In deze nieuwe serie volg ik ondernemers in hun dagelijkse doen en laten. Wat doen zij om hun bedrijf te laten groeien en succesvol te maken? Van ’s ochtend vroeg tot sluit volg ik een groep ondernemers in verschillende branches om te zien wat zij doen en laten om hun bedrijf elke dag een beetje beter te maken.

In deze eerste aflevering volgen wij het verhaal van Jelle van Rossum.

Shokunin Who?

Verborgen in hartje Rotterdam kun je, mits je goed zoekt, Shokunin coffee collective vinden. Opgericht door Jelle van Rossum is dit de plek om aan je dosis specialty coffee te komen. De koffie gebrand door Jelle levert een verscheidenheid aan heerlijke smaken en beloofd een ware smaakexplosie. Maar hoe is Jelle begonnen met ondernemen en hoe is hij zo bekend geworden? Lees snel verder en kom meer te weten over deze “Godfather” of coffee.

Koffie expert Jelle van Rossum

Meet Jelle van Rossum, opgegroeid in Vorden maar zijn basis gevonden in Rotterdam. Als ik binnenkom is hij rustig aan het opstarten in de branderij. “Kopje koffie?” krijg ik te horen als ik om half 8 in de ochtend naar binnenloop in de werkplaats. Samen drinken we een bakje en bespreken even wat we allemaal zo gaan doen vandaag. Een van de eerste dingen die ik vraag is of hij eigenlijk zelf veel koffie drinkt? Het antwoord blijkt gek genoeg nee! “Ik drink vaak 1 a 2 kleine bakjes per dag om de kwaliteit te controleren”. Er word in de ochtend ook niet gegeten. Niet omdat er geen tijd voor is “tijd heb je genoeg”. Hij blijkt in de ochtend niet te eten omdat hij aan intermittent fasting doet “Ik heb gister om kwart voor 7 mijn laatste hap genomen”. Hij vindt het relaxed om te doen omdat hij een tijd terug last had van pieken en dalen in zijn energie niveau. Door het vasten ervaart hij een stabiele vorm van energie en presteert hij op zijn best. Langzaam beginnen we aan het brand proces en mag ik Jelle het hemd van het lijf vragen.

Wat deed je voor je begon in de koffie industrie?

Ik volgende de opleiding Hogere hotelschool aan Stenden universtiy te Leeuwarden. Op een dag vroeg mijn zus mij mee naar een koffie proeverij bij haar nieuwe baantje bij de Coffee Company. Hier begon mijn reis in de wereld van koffie. Wat kan je er mee? Wat is er mogelijk? Vanaf toen ging ik zelf op expeditie en was vast besloten meer te leren over het product. Tijdens deze queeste raakten mijn ouders ook omvangen met het koffie virus en al snel zaten we met het hele gezin in Colombia. In de jaren daarop starten mijn ouders een eigen cafe in Zutphen genaamd Van Rossum’s koffie en kreeg ik een baan aangeboden bij Man met bril koffie in Rotterdam. Daar ging ik aan de slag als brander. Vervolgens kwam ik bij Stielman terecht in de Fenix food factory waar ik manager en hoofdbrander was. Tijdens het branden bij Stielman ging Jelle aan de slag met een Shokunin tasting box wat uiteindelijk uitgroeide naar zijn eigen onderneming, Shokunin coffee collective. 

Fotografie – Aukje Simone van Rossum

Wat zijn je persoonlijke langere termijn doelen en plannen?

Ik ben nog opzoek naar hoe ik mijn privé leven wil inrichten. Door de huidige restrictie die Corona met zich meedraagt kan ik veel dingen niet zoals sporten. Als ik toch wat moet zeggen dan is het toch mijn droomhuis wil kopen. Ik weet nog niet precies hoe deze eruit ziet maar ik zou graag een plekje hebben waar ik mij helemaal thuis voel!

Wie zijn de mensen die jou beïnvloed hebben als het gaat om je carrière interesse?

Bi uitstek heb ik het meeste te danken aan mijn zus. Door haar uitnodiging om koffie te komen proeven vond ik mijn passie in de koffie wereld. Daarnaast ondernemen veel van mijn vrienden waar ik ook weer dingen van leer en mee kan sparren.

Heb je ook iemand waar je terecht kan voor hulp? Bijvoorbeeld een coach?

Nee, ik heb nog geen coach maar ik geloof er absoluut in. Ik heb er nog niet naar gezocht omdat ik het momenteel te druk heb en nog plezier heb in wat ik doe. Zodra ik zou vastlopen of ik niet meer weet hoe ik verder wil groeien dan zou ik zeker iemand in de arm nemen.

Waar ben je nu?

Het gaat allemaal eigenlijk erg snel want we zitten na twee jaar al aan onze maximale capaciteit op de huidige locatie. Toen we hier heen verhuisden waren we nog maar een jaar bezig en ik had het gevoel dat mensen ons al zagen als gevestigd merk waardoor we exponentieel gegroeid zijn. Echter, veel geld verdienen was niet mijn visie toen ik Shokunin begon, maar kwaliteit en vakmanschap. Daarom kies ik er voor om voor nu kleiner te blijven en mijn focus te leggen op hetgeen wat ik nu doe. 

Wat zou je nog graag willen bereiken?

Ik heb een paar doelen waarvan eentje daarvan het bedrijf liquide maken is. Daarmee wil ik zegge dat alle leningen zijn afbetaald en het bedrijf in eigen beheer is met eigen vermogen. We hebben projecten lopen in de landen waar onze koffiebonen vandaan komen. Samen met de koffieproducten proberen we de kwaliteit van leven daar te verbeteren. Daarnaast loopt ook nog het shokunin Exclusive programma. Het doel is microlots* te beginnen waar wij exclusief de koffie van krijgen om zo een zo hoog mogelijke standaard te realiseren. “Niet alleen voor mijzelf wil ik dit, de producenten zie ik ook graag mee groeien met ons succes!”

*kleine stukken grond van een boerderij waar een specifieke koffie groeit

Wat doe je voor ontspanning?

Ik lees veel boeken en ben sinds kort begonnen met brood bakken! Dit is zo relaxed en ontsnappend. Tevens beoefen ik krachttraining en powerlifting, maar zolang de gyms dicht zijn moet dit even wachten. Daarom kan ik mij nu helemaal laten gaan op de racefiets en fiets ik zo naar Breda om een van mijn klanten te bezoeken. 

Wat zijn de grootste factoren die jou hebben geholpen om succesvol te worden?

Mijn gedrevenheid, want als ik ergens voor ga heb ik hier onuitputtelijke energie voor. Ik ben nieuwsgierig aangelegd en wil ik weten hoe dingen in elkaar steken. Zo heb ik zelf mijn eigen website leren bouwen, ben ik bezig met het maken van nieuwe brandprofielen en leer ik mijzelf het een en ander over het onderhouden van mijn administratie. Oh ja, en toen we naar de nieuwe lokatie verhuisden heb ik van A tot Z uitgezocht wat er allemaal kwam kijken bij het plaatsen van de brander. Ik haal hier enorm veel plezier uit!

Wat is het moeilijkste besluit geweest dat je tot heden hebt gemaakt?

Ik twijfel niet over dingen. Ik maak keuzes en die neem ik. Natuurijk zijn deze niet altijd goed uitgevallen zoals toen we de bar nog van Stielman. Daar zijn wel eens de verkeerde mensen aangenomen omdat ik niet rondgevraagd bij de referenties. Ik zal iedereen daarom ook aanraden om hier de tijd voor te nemen en onderzoek te doen als iemand solliciteert. Vraag naar wat voor persoon het is bij de opgegeven werknemers zodat je weet wie je in huis haalt. 

Wat is het advies dat je aan andere (beginnend) ondernemers mee zou willen geven?

Geef je fouten toe zodat je er van kan leren. Tevens zou ik iedereen aanraden om te blijven vragen hoe dingen werken of hoe iets beter kan. Neem dit echt letterlijk, vraag alles aan iedereen. Je leert namelijk lang niet alles op school en op deze manier leer je hoe alles werkt en heb je meerdere invalshoeken. Door deze simpele stap te volgen bouw je een mooi netwerk op en kom je mensen tegen die vaardigheden bezit die jij misschien kan gebruiken.